sobota 16. března 2013

Carrément Chocolat by Pierre Hermé


Právě mi ladič klavíru tříská do hlavy pořád dokola ten samej tón, takže jsem z toho lehce nervní. Budu ráda když mi tedy odpustíte ty krávoviny co sem třeba napíšu. :D
Opět jsem vytáhla recept z kuchařky Pierra Hermé - Pastries. Těžko se dá tomu chlapovi odolat, když z každé stránky na vás kouká nějaká neuvěřitelně šťavnatá šílenost, jako třeba tenhle "dortík". Přítelova mamka měla narozeniny a my jsme se rozhodli jí na oslavu upéct dort. A to ten nejčokoládovější a nejsytější a nejúžasnější dort, jaký si dokážete v deset večer představit. :D
------
Right now, my piano tuner is tuning and playing the same tone over and over again, so I'm quite desperate. So please, forgive me if I write too much rubbish today :D
Again, I chose a recipe from Pierre Hermés' cookbook- Pastries. It's hard to resist this guy, when every page of his cookbook is mouthwateringly good and just crazy, like this "little cake".
My boyfriends' mom had a birthday, and we decided to bake her a cake for her birthday party. And we chose the most chocolaty, most rich and simply the best cake as you can imagine at 10:00 PM. 




Jelikož to bylo na oslavu pro docela dost lidí, zdvojnásobili jsme počet ingrediencí. Výsledný dort měl teda v průměru 28cm a vážil asi 10 kilo (teď asi kecám, ale byl fakt těžkej :D). Rozhodli jsme se zajet pro trochu větší čokoládu, protože kupovat sedmdesáti procentní Lindky po sto gramech by se nám fakt nevyplatilo. Poprvý jsem se teda vydala k Fialovi do cukrářských potřeb na Zličíně, a strávila jsem tam dvě hodiny oslintáváním těch tisíce pomůcek pro cukráře. Nakonec jsme tam utratili "jenom" něco přes tisícovku, což je vlastně zázrak :D.
------
We doubled the amount of ingredients, because was going to be a lot of people at the party. The resulting cake had about 28cm in diameter and weight about 10 kilos (I may be kidding now, but it was really heavy :D). We decided to buy a slightly bigger chocolate, because buying seventy percent Lind chocolates wouldn't be very pleasant for our wallets. So we went to a confectioners store for the first time, and spent two hours by drooling on all of the confectioners tools. I finally spent "only" something over one thousand crowns there, which is almost a miracle :D

Můj dvou a půl kilový mazlík / My two and half kilo darling
Dobře, než se na to vrhnem, apeluji na vás. S čokoládou na vaření tohle prostě nedáte. Buďto vám to bude dělat bordel, bude se oddělovat tuková složka od kakaový hmoty a nevim co všechno ještě, nebo to bude chutnat hrozně. Dobře, možná ne zas tak hrozně, ale přijdete o ten nejúžasnější čokoládový zážitek svého života. 
Úplně se mi nepovedla výsledná poleva. Na obrázku to vypadá nádherně leskle, zrcadlově. Já jí mám matnou, což bude asi tím, že zatím nemám cukrářský teploměr. Nebo taky ne :D No prostě ta poleva je matná. Příště dávat větší pozor. 
------
Before we start, I'm appealing to you. You won't make it without time and quality chocolate. If you use normal baking chocolate, it will make a mess, like separating fats from cocoa and other things like that. And what more, you will loose your best chocolate experience in your live.  
I failed slightly with the chocolate glaze. It should be nicely shiny and mirror-like, but mine was smooth and matt, which is probably because of a thermometer absence. Or maybe not :D.







Recept vám radši napíšu v původním znění, nezdvojenej, protože by vás asi kleplo z množství tý čokolády. Pierre dělá Carrément Chocolat čtvercový, 20x20 cm, což tak nějak zhruba odpovídá 22cm dortové formě. 
Mrzí mě, že vám nemůžu dodat fotku toho, jak vypadá uvnitř, protože na tý oslavě bylo fakt špatný světlo, a taky tam bylo pití, no znáte to přece. Našla jsem na internetu člověka, kterej to naštěstí dokázal vyfotit rozkrojený, a jelikož to vypadá úplně stejně, tak vám přikládám odkaz tady :)
------
I'm rather giving you the recipe in the original version, because you may get a heart attack from the amount of chocolate in it. Pierre makes his Carrément Chocolat square shaped, 20x20cm, which is almost the same as the 22cm diameter round cake pan. 
I'm so sorry that I can't post a photo of how it looked inside. I unfortunately hadn't a chance to capture it, because there was really bad light at the party. I found this guy on the internet, who was able to take a photo of the inside. It looks almost the same as mine, so there you find a picture of it :)










Je to ten nejčokoládovější dort, jaký jsem kdy měla. Je sice docela sytý, ale když ho jíte, je lehký jako obláček, pocit plnosti se dostavuje až potom :). Je to rozhodně jeden z nejlepších dortů, jaký jsem kdy jedla. Ale stálo nás to fakt hodně nervů, času a úsilí.
------
This is the most chocolaty cake I have ever eaten. It is quite filling, but when you eat it, it tastes like heaven clouds. It is absolutely one of the best cakes. But it also took us a lot of time and effort to make it :)



17 komentářů:

  1. Ehm...děláš si srandu? :D Já se jdu fakt zahrabat, to je naprosto profesionální dort! A o těch cukrářských potřebách mi nemělas říkat, asi se neudržím...
    No, vypadá to vážně dokonale, sice kalorická i finanční bomba, ale na speciální příležitosti asi fakt ideál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky díky, uznávám, že se povedl :D Ale to je samozřejmě jenom Pierrova zásluha, vůbec si nedokážu představit, že bych někdy něco takovýho vymyslela :D

      Vymazat
  2. Pane bože! To musí být ten nejúžasnější dort na celým světě!
    Jo a mimochodem, matný povrch dortíku mi vůbec nepřijde na škodu;). Vsadím se, že Pierre chtěl naopak matný a povedl se mi jen lesklý:P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy jsem nezažila něco tak čokoládovýho :D A stálo to fakt za to.

      Vymazat
  3. Bože...to je taková nádhera :-O všechny fotky, co tu máš vypadají krásně...ale tohle?!? :-O

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto me nadchnul...jen mi chybi postup..muzu poprosit?
    Dekuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. postup je třetí obrázek od konce článku

      Vymazat
  5. Je ja to prehledla....moc dekuju:-D

    OdpovědětVymazat
  6. Neni na tyto recepty v knize copyrigh?? Muzes je takhle sverejnovat? Myslim ze ne...
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tim sveřejňováním nevim moc no ...

      Vymazat
  7. Zdravím, mohla bych se zeptat na tu čokoládu ? která z nich to je ? Abych to měla tedy stejně mnamozní, jako ten váš :)http://www.fialapraha.cz/dodavatel/lubeca/

    OdpovědětVymazat
  8. Je to tahle http://www.fialapraha.cz/produkt/cokolada-na-bonbony-horka-plon-70-blok-25-kg/
    :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)