neděle 19. května 2013

Není ryba jako ryba


Teď si možná říkáte, co tu pletu ryby, když tohle by měl bejt blog  o pečení. No, rozhodla jsem se, že jenom o pečení nebude, ale budou tu i všechny věci z gastro světa co jsem zažila a tak (pokud nebudu moc líná je sem napsat). No, zpátky k tomu, proč je tu najednou článek o rybách. Obchodní řetězec Makro mě totiž pozval na hrozně spešl akci pro bloggery, týkající se ryb. Byli jsme pozváni na rybí platformu v Čakovicích, která je zásobárnou ryb do Makra nejen v Čechách, ale zásobuje i Maďarsko, Bulharsko, Srbsko a Slovensko. Účelem akce bylo naučit bloggery, jako rozpoznat dobrou rybu a na co si dát při výběru pozor. Tak hurá na to!



Hned z kraje nám v Čakovicích narvali velmi slušivé oblečení, sestávající se z návleků na boty, hygienického pláště, plastové čapky na hlavu a gumových rukavic. Poté, co jsme byli důkladně vydezinfikováni nás vpustili dovnitř. Na starost nás měl sympatický Belgičan Bernard, který česky mluvil naprosto bezpřízvučně, jenom mu občas trošičku roztomile ujel slovosled. :) I když to nebylo vyřčeno, řekla bych, že hlavním tématem akce byl losos. Jak jinak. Ne, že by mi to vadilo, losos je pro mě ryba n°1, ale trochu mě mrzí, že z ostatních ryb jsem nic moc neviděla. Taky jsme tam byli v odpolední době, kdy už je většina práce skončená a ryby odvezené, takže taky proto.
No, rozhodně mi bylo podáno dostatek informací k tomu, abych vám tu udělala menší přednášku. Asi bych byla blázen, kdybych slepě věřila každé věci, co jsem se dozvěděla, proto vám to podám tak, jako to bylo podáno mně. Je už na vás, co si z toho vyberete :). Tím ale nechci popřít pravdivost informací, naopak si myslím, že v Makru mají opravdu kvalitní ryby, a nestojí vás přitom půlku měsíčního přijmu.



Začneme lososem (a možná i skončíme). Suverénně zabírá skoro polovinu odběru ze všech mořských i sladkovodních potvor. Češi jsou schopni spořádat až 15tun lososa týdně! Mýty, že lososi jsou napichováni antibiotiky už dávno nejsou pravda. Jak nám bylo vysvětleno, losos jako malinká rybička dostane vakcínu proti 7 nemocem, která v těle lososa přebývá maximálně dva roky. Jelikož dospívají 3,5 roku, vakcína už by měla být dávno pryč.
Losos sem z Norska jede při 0°C v náklaďáku 2 dny. Makro zaváží 6x týdně čerstvé ryby, takže si můžete být (skoro) jistí, že ryba co v obchodě kupujete, nebude starší než 4 dny. Což je fajn, ne? To se vám občas nepoštěstí ani u specializovaných prodejen ryb, protože tam není zdaleka takový obrat jako v Makru. Padesát procent odběratelů ryb jsou živnostníci, takže o odběr je postaráno.



Jaký je rozdíl mezi skotským a norským lososem? Skotský se potkává s daleko většími vodními proudy, takže je vysportovanější a tím pádem méně tučný. Obsahuje něco kolem 14% tuku. Norský se má naopak až moc dobře, takže je vyžranej, tučnost má něco kolem 17%. Nejlepšího dostanete kolem 4-5 kg, ty větší už maj v sobě dost tuku. Když chytnete sezónu (srpen, září), můžete si dokonce pochutnat na divokém lososu z Kanady, ovšem tvrdě si to zaplatíte :D.
A teď k uzeným lososům. Dávejte si pořádně pozor na původ, hlavně teda na polský. Správná procedura uzení je, že se naloží do cukru a soli. V udírně se pak pár dní vždy 15 minut udí a 15 minut suší. A takhle pořád dokola. Losos tedy ztratí kolem 6% své váhy, proto se nám občas zdá tak drahý. V Polsku kolem udírny ani neprojde, sůl a cukr jsou do masa napichovány spolu s uzeným aromatem, čímž losos nabude 10% váhy. Co myslíte, že je asi lepší?



Jinak tenhle obrázek nad odstavcem jsou odřezky uzeného lososa, které skupují italské restaurace do těstovin a do pizzy. Vím, že na tom vlastně není nic špatného, ale příště si asi dobře rozmyslím, jestli si dám zase gnocchi s lososem a se špenátem.



Po vyvedení z mrazáků se přešlo na vrchol odpoledne, totiž sushi. Mé srdce zaplálo, a v ten moment jsem byla schopná odpustit i nepříjemné sekretářce. Bylo opravdu moc dobré, čerstvé, a jak jinak než z ryb z Makra. Na pár minut mě konečně umlčelo, takže myslím, že to byl z jejich strany docela dobrý tah. :D
Bylo to příjemně strávené odpoledne, vděčím mu za to, že jsem mohla aspoň z dálky okukovat Markétu z Kitchenette, nebo nadávat na taxikáře společně s Koko z Menu domů (ten blbec nás samozřejmě vytáh v největší špičce přes magistrálu a objížděl to s náma různejma nesmyslnejma uličkama. Jelikož jsme jeli na voucher, tak fakt nevim, k čemu mu to jako bylo). 

4 komentáře:

  1. Velmi zajímavý článek a vůbec nevadí, že vybočuje z toho, co tu publikuješ normálně.
    Doufám, že sis dělala v průběhu poznámky, protože jestli sis tohle celé pamatovala z hlavy, tak nejsi normální :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eeee, já si nedělala poznámky... :D

      Vymazat

Děkuji za komentář! :)