čtvrtek 27. června 2013

The Daring Bakers Challenge - Višňová crostata s marcipánem / Sour cherry crostata with marzipan

Rachael from pizzarossa was our lovely June Daring Bakers’ host and she had us whipping up delicious pies in our kitchens! Cream pies, fruit pies, chocolate pies,crack pies! There’s nothing like pie!

I přes Apetit piknik jsem stále pilná členka The Daring Bakers. Teda až na minulý měsíc, jelikož byl za úkol Prinsesstårta, a těch jsem mela docela nad hlavu (jak si možná dokážete představit :D). Tentokrát jsme měli vytvořit jeden (nebo víc) ze čtyř receptů na koláče. V nabídce byl crack pie, čokoládovo-karamelový koláč, crostata a jableční pie. Dlouho jsem se rozhodovala mezi crostatou a crack pie, ale nakonec doma byly suroviny jen na crostatu, tak bylo jasno.



Crostata je tradiční italský koláč, který je hrozně vděčný. Základem je pasta frolla, což je těsto dost podobné našemu křehkému, nicméně chutí se trochu liší. Plnit pak můžete podle libosti, nejčastěji to bývá marmeláda nebo rozvařené ovoce; ale ani nutella, čokoláda či žloutkový krém nejsou vyjímkou. Dost taky připomíná linecký koláč, jen náplně je v jí nesrovnatelně víc.
Pasta frolla je základem italské cukrařiny. Používá se na nespočet koláčů i sušenek. Samo o sobě je dost sladké, na což nejsme úplně zvyklí, protože naše křehké či shortcrust jsou téměř nesladké. Přidává se do něj také dost citronové kůry a vanilky, takže krásně voní. Italové prostě milujou citronovou kůru! (narozdíl od mého táty)



Rozhodla jsem se svojí crostatu naplnit domácí višňovou marmeládou z minulého roku. A hlavně už dlouho v hlavě nosím recept na višňový džem s marcipánem od Chez Lucie, a v lednici se zrovna krčila kulička zbylého marcipánu, takže nápad byl na světě! A stálo to teda za to, protože kombinace kyselých višní a sladkého marcipánu je prostě bomba. A to nejen kalorická :D





                                                                                                                             
Višňová crostata s marcipánem
(na 24cm koláč)

na těsto:
150g změklého másla
75g cukru
špetka soli
1 vejce
kůra z půlky biocitronu
1 lžička vanilkového extraktu
230g hladké mouky

na náplň:
600g višňového džemu
50g marcipánu

dokončení:
2 lžíce meruňkové marmelády
1 lžíce alkoholu, třeba rumu

                                                            

Těsto: 
Máslo utřeme s cukrem a solí do světlé pěny. Přidáme vejce a spojíme v sourodou pastu. Vmícháme nastrouhanou kůru z citronu a lžičku vanilkového extraktu. Prosejeme mouku ke směsi a nejdříve vařečkou, poté rukama vytvoříme hladké těsto. Dáme do lednice odpočinout na nejméně půl hodiny, ale klidně i přes noc. 
Vymažeme kulatou 24cm formu na koláč. Odměříme si 2/3 těsta a rozválíme na kulatý plát, o něco větší než je forma. Vyložíme formu těstem a odřízneme přečnívající okraje. Dno propícháme vidličkou a dáme do lednice na 30 minut. Předehřejeme troubu na 180°C. Na těsto ve formě položíme pečící papír a zatížíme suchými fazolemi nebo jinými luštěninami, aby se těsto při pečení nezvedlo. Pečeme korpus v rozehřáté troubě asi 15 minut.

Náplň: 
Marmeládu přendáme do kastrůlku a zahřejeme pod bod varu. Necháme trochu zchladnout a přimícháme nadrobený marcipán na kousíčky. Zamícháme a necháme vychladnout. 

Sestavení:
Předehřejeme si troubu na 200°C. Do předpečeného korpusu rovnoměrně rozetřeme zchladlou marmeládu. Ze zbylé 1/3 těsta a odkrojků vyválíme plát o tloušťce asi 3 mm a nakrájíme dlouhé, asi 1cm úzké pruhy. Ty naskládáme na koláč do tvaru mřížky. Pečeme 20 minut.

Dokončení:
V kastrůlku rozehřejeme meruňkovou marmeládu a alkohol. Potíráme tím vrchní pruhy těsta, necháme vychladnout.

16 komentářů:

  1. Your pie looks so beautiful, great job on the challenge!

    OdpovědětVymazat
  2. Your crostata is so beautiful with the crinkle cut lattice, and the cherry marzipan filling sounds delicious!

    OdpovědětVymazat
  3. Super nápad na využití marcipánu, mně se ve skříňce krčí kilo a půl, to je spíš na princeznu :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Your crostata looks absolutely fantastic! Wonderful job on this challenge!

    OdpovědětVymazat
  5. Mmmmmm, that looks so good! And what a beautiful colour! Thanks so much for baking with me this month :)

    OdpovědětVymazat
  6. Miam Miam... so elegant !! It looks very very good !

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to moc dobře. Crostatu si občas kupuji a je výborná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ve wine&food marketu ji mají skvělou :)

      Vymazat
  8. Ačkoli crostata by byla z červnové výzvy až moje poslední volba, ta Tvoje vypadá luxusně, s tím marcipánem, hm, nechala bych si říct!
    Já dělala chocolate-caramel tart a nelituju :-)

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/life-of-pie-cervnova-vyzva-daring-bakers.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě jediný co nadchlo byla crostata :D

      Vymazat

Děkuji za komentář! :)