neděle 10. listopadu 2013

Hruškové tartelettky s lískooříškovým krémem / Pear tartelettes with hazelnut cream


Pokud ještě nemáte teploměr do trouby, rozhodně si ho kupte. Teda ovšem pokud doma nevlastníte nějakou supertroubu jako třeba můj děda (kterej v ní zatím pekl za rok co jí má jenom jednou, a to šunkofleky...) a nejste si s ní naprosto jistí. Ovšem pro mě, smrtelníka vlastnící troubu pochybné kvality značky Baumatic, je teploměr do trouby naprosto nezbytnou věcičkou. Teda, to jsem zjistila až potom, co jsem ho dostala. Taky máte pocit, že recepty přehánějí, když píší že máte péct 15 minut, a vy přitom pečete 25, klidně i půl hodiny? Recepty mají nejspíš pravdu, a vy pečete třeba o celých padesát stupňů míň, jako třeba já. 
Moje prvotní rozčílení nad tím šíleným krámem vyprchalo docela rychle, a to proto, že jsem si uvědomila, že můj nepovedený padesátý chleba asi přece nebude jen tím, že jsem ultra retardovaná. Když totiž vyklopíte chleba do trouby rozpálené na celých 180°stupňů,  placka podobná tortille je téměř stálým úkazem. Takže tak. Ten teploměr je prostě nezbytnost. 
Upusťme od teploměrů a placatých chlebů, a vrhněme se na další novinku, kterou jsem objevila! Tyhle francouzský tartelettky jsou na podzim jako stvořený. 





Recept jsem si zase poněkud upravila. Francouzi jsou totiž všichni takový mistři, že u receptů většinou píší jenom smíchat všechno dohromady, a hotovo. Navíc různě asi počítají s věcmi, jako půlka krému vám zbyde, tak si ho dáme třeba do polívky nebo tak, a neobtěžují se to třeba napsat. Takže jsem zbylý týden všechny krmila oříškovým krémem na různé variace. (Ale dá se i třeba zmrazit, já vím).

Tartelettky jsou z křehkého těsta, plněné klasickým mandlovým krémem ozvláštněným lískovými oříšky, a hruškou. Hrušky vybírejte pokud možno malé, s takovými těmi úzkými stopkami. Ty baňaté, skoro podobné jablku vypadají daleko hůř. Budete určitě potřebovat takové ty kovové kroužky o průměru kolem osmi centimetrů. Kdyby jste je neměli, myslím, že se dají vyrobit i z více vrstev pečícího papíru. Obyčejná vroubkovaná tartelettka v tomto případě nebude fungovat, protože je moc mělká. 

Doporučuju je sníst ještě ten den, co jsou upečené. Ne, že by nevydrželi, jenže hruška se po čase scvrkne a fakt to na pohled nevypadá moc dobře. Inspiraci jsem čerpala zde



                                                                                                                             
Hruškové tartelettky s lískooříškovým krémem
(na 6 koláčků)

na těsto:
75g změklého másla
50g moučkového cukru
1 malé vejce, nebo 1/2 velkého
špetka soli
15g mletých mandlí
150g hladké mouky

na oříškový krém (už upravený na potřebné množství):
70g změklého másla 
80g moučkového cukru
10g kukuřičného škrobu
60g mletých mandlí
2 lžíce mletých lískových ořechů
1 vejce

dokončení:

6 malých podlouhlých hrušek

                                                            

Na těsto:
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme vejce, a šleháme jen do té doby, než se všechno spojí. Přidáme sůl, mandle a mouku a vypracujeme. Těsto bude nejspíš trochu lepit. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu v lednici. 

Na krém:
Máslo utřeme do hladka. Smícháme moučkový cukr, škrob, mleté mandle a mleté lískové ořechy. Přidáme k máslu a třeme. Poté přidáme vejce a zapracujeme. Přesuneme do cukrářského sáčku.

Dokončení:
Hrušky oloupeme a seřízneme spodek tak, aby stály, ale stopku necháme. 
Troubu předehřejeme na 180°C.
Kovové kroužky o průměru 8cm vymažeme máslem. Těsto rozválíme do placky silné asi 3 mm. Vykrojíme z něj šest kroužků, ze zbytku nakrájíme dlouhé pruhy o šířce stejné, jako výška formičky. Kroužky vyložíme nejdříve po stranách, tedy dlouhými pruhy. Postavíme je na plech s pečícím papírem. Dovnitř každého kruhu dáme na dno vykrojený kruh těsta, a prsty namočenými ve vodě pevně zacelíme zevnitř spoje. 
Vyzkoušíme, jak nám dovnitř pasují hrušky. Měly by mít po stranách asi půl až jeden centimetr volného místa. Pokud ne, škrabkou z hrušek odstraníme ještě nějakou dužinu, tak aby se v pohodě do kroužku vešla. Nastříkáme přiměřeně krému na každé dno formičky. Do toho posadíme hrušku tak, aby nějak stabilně stála. Pokud nám vytlačený krém po stranách nedosahuje okrajů, ještě to cukrářským sáčkem doplníme. Pozor na přílišné množství krému, 3mm pod okraj je až až, jinak vám krém při pečení vyteče a koláčky nebudou vypadat moc valně.

Pečeme asi 30 minut. (v dobře pečící troubě.) Pak přepneme na horní pečení nebo gril, a pečeme asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Pokud už zezlátly před tím, tento krok vynecháme. 



10 komentářů:

  1. Mňam, vypadá to nádherně :))) Luxusně :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jako všechno, co tu na blogu máš, i tyto tartalettky vypadají božsky, dokonale. Jsi fakt hrozně šikovná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aaale, to nic není, zas mě tolik nechval :D

      Vymazat
  3. To je vážně nádhera... :)
    .
    Ještě uvidím pár takových receptů a jdu si snad tu hrušku zasadit :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)